. Всичко започна на 29 март след протест на лоялистите в

...
. Всичко започна на 29 март след протест на лоялистите в
Коментари Харесай

Проф. Мороу: Обхватът на безредиците в Северна Ирландия бързо може да се разшири

. Всичко стартира на 29 март след митинг на лоялистите в тази съставка на Обединеното кралство, известни още като юнионисти, тъй като са за опазване на околните връзки с Лондон. Те обаче са недоволни от обстановката след Брекзит и виждат опасност в Протокола за Северна Ирландия в договорката с Европейския съюз.

Протестът беше белязан с принуждение и към този момент дни и нощи наред ставаме очевидци на ужасни подиуми. В конфликтите към този момент директно се изправят един против различен лоялисти и националисти, протестанти и католици и това подухва неприятни мемоари от не чак толкоз далечното минало. Палежите са нещо обикновено, а към този момент има и десетки ранени служители на реда. Напрежението е огромно и на политическата сцена. Въпреки че всички осъждат насилието, аргументите за възникването му се поясняват по друг метод от юнионистите и републиканците.

Намеси се английското държавно управление, чуха се гласове и оттатък Атлантика - от администрацията на Джо Байдън. 

Тъкмо на днешната дата - 10 април се навършват 23 години от подписването на историческото спокойно съглашение от Белфаст, или така наречен Споразумение от Разпети петък, което преди време постави завършек на дългогодишните кървави събития в Северна Ирландия.

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов беседва с професор Дънкан Мороу, учител по политически науки в Ълстърския университет в Белфаст, в търсене на аргументите за сегашните вълнения и очакванията те да бъдат прекъснати:

Това, което се случва в Северна Ирландия, не постоянно е елементарно да бъде разбрано. Британската провинция е огнище на голям брой етнополитически спорове сред католици и протестанти, наричани още националисти и юнионисти, или лоялисти. Националистите желаят сливане с Република Ирландия, а лоялистите - Северна Ирландия да си остане част от Обединеното кралство.  

Тъй като последните насилия бяха окачествени от полицията като невиждани и нещо, което не се е случвало от години, запитах на първо време професор Мороу като директен очевидец в действителност ли ситуацията е толкоз неприятно и обезпокоително?

" Безредиците са неприятни по две аргументи. Първо, тъй като насилието се реалокира от централните улици, където бяха конфликтите с полицията, към места, които са в Северна Ирландия назоваваме " интерфейс " - там, където се допират католически и протестантски общности. А това е доста рисково, тъй като в случай че избухне насилието там, ще се популяризира доста бързо. Тревогите са както за мащаба на безредиците, който е значителен, по този начин и за обсега им, който бързо може да се разшири ".

Да продължим с аргументите за митингите, които прераснаха в принуждение. Защо лоялистите излязоха по улиците?

" Има прекалено много разнообразни аргументи за това, което се случва в този момент. В основата е мощното неодобрение в общностите на лоялистите, изключително след Брекзит. Защото считат, че постигнатата от английското държавно управление договорка - със специфична и друга уредба за Северна Ирландия, ги откъсва от Обединеното кралство, а това не им харесва. На всичко от горната страна се основава чувство, че по доста способи мирният развой към този момент дава спомагателни преимущества на другите. Освен това, по време на Covid пандемията имаше заравяне на член на Ирландската републиканска войска и управлението на политическата партия " Шин Фейн ", които би трябвало да съблюдават строгия локдаун, отидоха на погребението и по-късно не им беше потърсена отговорност. Така че в основата е скупчването на тези две неща - недоволството от безнаказаността за избрани хора и възприятието на проваляне след Брекзит.

Друго нещо е, че в Северна Ирландия към момента има полувоенни организации. Това са групи хора, които никога не са изчезнали и разполагат с оръжия. Хората в този момент считат, че тези групировки употребяват опцията да основават проблеми по улиците и да нагнетяват ситуацията ".

Точно се канех да попитам за полувоинизираните групировки, тъй като се появи такава информация. Това не е ли в действителност доста рисково за нежния кротичък развой в Северна Ирландия?

" О, несъмнено. Те постоянно са били доста рисков детайл в мирния развой, тъй като от една страна са неконтролируеми, а от друга са способни да провокират принуждение по улиците. Наблюдаваме доста младежи да вземат участие в безредиците - такива, които до момента не са го правили, само че са насърчавани от по-възрастни да го вършат. Има доста мощна реакция против това, тъй като много от участниците в събитията тази седмица са на възраст сред 12 и 15 години ".

Когато видях изказването на водача на юнионистите и първи министър Арлийн Фостър бях сюрпризиран. Тя осъди насилието, само че по-късно вместо да приказва за способи за намиране на решение за прекъсването му, тя внезапно се нахвърли върху националистите и ги упрекна като като " същинските извършители на закона ". Тя, несъмнено, беше подложена на критика за тези думи. В тази напрегната конюнктура, когато, въпреки и всички партии да осъждат насилието, само че имат разминавания за аргументите, дали има задоволително политическа воля да се откри решение? Защото, както уточни един сътрудник: " Колкото по- дълго не престават безредиците, толкоз по-трудно те ще бъдат спрени ".

Проф. Мороу разяснява: " Последното сигурно е правилно. Трудностите произтичат от това, че Демократичната юнионистката партия, отпред на която е Арлийн Фостър, е в доста мъчно състояние. Тя се асоциира с огромното проваляне за Брекзит. Но също и с това, че беше доста сериозна към полицията, в това число оттегляйки поддръжката си за шефа на полицията. Споменахте за изказването ѝ в туитър. Много хора считат, че Фостър на процедура е насърчила насилието. Макар и да не е дала благословията си за него, тя най-малкото е дала съображение на британците да се усещат свободни да предизвикват недоволството, в случай че щете. Така че има огромен напън върху Фостър и партията й и доста рецензии, стигащи до апели да подаде оставка. Засега обаче тя си остава първи министър на Северна Ирландия ".

Каква е позицията на републиканците от " Шин Фейн " в този миг? Често когато става дума за принуждение, тъкмо " Шин Фейн " е посочената с пръст...

" Шин Фейн " заема позиция, която исторически е необикновена. От партията поддържат полицията и са срещу безредиците, като акцентират големите компликации, пред които е изправен лоялизмът. От друга страна те са упреквани, че са влошили ситауцията, тъй като на упоменатото заравяне толкоз доста републикански водачи нарушиха разпоредбите, които бяха спазвани от всички други. Лоялистите съзряха в това " слагане над закона ".  " Шин Фейн " обаче не са подложени на същия напън сега както лоялистите. Общностите на републиканците остават относително спокойни. Те не се усещат наранени по същия метод като лоялистите от изхода от договарянията за Брекзит, които осигуриха отворена граница на остров Ирландия ".

Министърът за Северна Ирландия Брендан Люис дойде в Белфаст за срещи с политическите партии. Борис Джонсън демонстрира огромна интензивност за прекъсване на насилието. Надигат се доста тежки политически гласове, само че какви са очакванията за намиране на решение?

" Всеобща е настройката, че политиците би трябвало най-малкото да спрат безредиците в най-скоро време. Никой не счита, че то би трябвало да бъде насърчавано. И по тази причина има огромен напън те да работят неотложно и да отхвърлят насилието. От друга страна, някои от проблемите са доста дълбоки. И английското държавно управление е отчасти отговорно за някои от тях. До момента наподобява то не желаеше доста да се намесва. Изглежда обаче ще са нужни повече старания, тъй като някои от тези проблеми изискват продължително решение. И английското държавно управление ще би трябвало да се ангажира, без значение дали желае, или не ".

Интервю на Веселин Паунов с проф. Дънкан Мороу в предаването  " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР